Dünyada kayısının merkezi, mihenk taşı olan Malatya Kayısıları'nın birçok faydası bulunmaktadır. Başta sindirim sistemi olmak üzere vücut sağlığımız için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Kısaca faydalarını sıralayacak olursak:
- Demir içeri fazla olduğu için kansızlığa iyi gelir.
-İçeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde kötü kolesterol(LDL) seviyeinde azalmaya yardımcı olur.
-Pektin ve selüloz içeren kayısı kabızlık önleyici olarak tüketilmelidir.
-A,C ve E vitamini yönünden zengin olan kayısı göz sağlığı üzerine kullanılması çok faydalı bir meyvedir.
-Kayısının içerisinde yer alan A vitamini güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir.
-Cilt sağlığı için gerekli olan vitaminler ve likopen açısından açısından önemli bir besindir.Kafa veya cilt döküntülerine karşı etkileri vardır. Kayısının saç dökülmesini azalttığı bilinmektedir.
-Kolesterol düşürücü etkisi ve K vitamininden zengin olmasından dolayı Kalp sağlığına çok faydalıdır.
-İçerisinde barındırdığı zengin demir sayesinde hemoglobin üretimine katkı sağlar anemi ve diğer kan hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.