Dünyada kayısının merkezi, mihenk taşı olan Malatya Kayısıları'nın birçok faydası bulunmaktadır. Başta sindirim sistemi olmak üzere vücut sağlığımız için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Kısaca faydalarını sıralayacak olursak: - Demir içeri fazla olduğu için kansızlığa iyi gelir. -İçeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde kötü kolesterol(LDL) seviyeinde azalmaya yardımcı olur. -Pektin ve selüloz içeren kayısı kabızlık önleyici olarak tüketilmelidir. -A,C ve E vitamini yönünden zengin olan kayısı göz sağlığı üzerine kullanılması çok faydalı bir meyvedir. -Kayısının içerisinde yer alan A vitamini güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. -Cilt sağlığı için gerekli olan vitaminler ve likopen açısından açısından önemli bir besindir.Kafa veya cilt döküntülerine karşı etkileri vardır. Kayısının saç dökülmesini azalttığı bilinmektedir. -Kolesterol düşürücü etkisi ve K vitamininden zengin olmasından dolayı Kalp sağlığına çok faydalıdır. -İçerisinde barındırdığı zengin demir sayesinde hemoglobin üretimine katkı sağlar anemi ve diğer kan hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.